2021/12/21

Blogmas #21 – konkurs na przepis

 Kochani, dzisiaj przychodzę do Was z konkursem. Wszystko, co musicie zrobić, to umieścić w komentarzu przepis na najlepszą gorącą czekoladę! 

Przewiduję nagrody dla autorów dwóch najsmaczniejszych przepisów.


Na Wasze zgłoszenia czekam do 23:59. 



Źródło zdjęcia: https://stylzycia.radiozet.pl/Kuchnia/Napoje-i-alkohole/Whipped-Hot-Chocolate-podbija-TikToka-przepis-z-4-skladnikow-35835

9 komentarzy:

  1. Przepis na gorącą czekoladę mojego autorstwa:
    Składniki:
    Mleko 2 szklanki - wg uznania (zależy czy chcemy bardziej gęste lub rzadkie),
    Pół tabliczki czekolady gorzkiej i mlecznej.
    Dodatki: cynamon /pianki / ew. do smaku maliny w słoiku konfitura - zamiennik sok malinowy i Gałka lodów waniliowych

    1. Rozpuścić czekoladę w misce (najlepiej szklanej). W tym samym czasie zagotować mleko.
    2. Do mleka dodawać rozpuszczoną czekoladę, mieszając.
    3. Mieszać do zagotowania.
    4. Ciepłą czekoladę przelać do ulubionego kubka.
    5. Dodać konfiturę, pianki i ew. inne dodatki.
    6. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na moją popisową gorącą czekoladę!
    Na dwie porcje będziemy potrzebować:
    -mleko 0,5l
    -śmietanka kremówka 30% 200g
    -dwie łyżeczki gorzkiego kakao
    -czekolada mleczna i biała według uznania (ja daje mniej więcej po pół tabliczki z każdej)
    -cukier puder
    -mleko skondensowane



    1.Podgrzewamy mleko aż będzie gorące
    2.Siekamy białą i mleczną czekoladę na cienkie płatki (lub ścieramy na tarce)
    3.Startą czekoladę wrzucamy do mleka i dodajemy 2 łyżeczki gorzkiego kakao, wszystko jeszcze chwilkę podgrzewamy.
    4.Na dno kubka wlewamy odrobine skondensowanego mleka.
    5.Przelewamy naszą gorącą czekoladę do ulubionego kubka.

    Bita śmietana
    1.Ubijamy śmietankę 30% z cukrem pudrem aż powstanie sztywna masa
    2.Ubitą śmietankę układamy na wierzch naszej gorącej czekolady
    6.Można dodatkowo udekorować wierzch ulubionymi dodatkami (startą, czekoladą, cynamonem, piankami).


    Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja! Chętnie poczytam wasze przepisy i wieczorem zrobię sobie pyszną czekoladę :D A ja wam zostawię suuper przepis na brownie do tej czekolady, jakby jeszcze komuś było za mało słodkości ^^

    Składniki:
    - 3 jajka
    - 100g masła
    - 45g mąki
    - 100g czekolady
    - 90g cukru

    Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę. Czekoladę rozpuścić w miseczce (najlepiej w kąpieli wodnej, nie na gazie), a następnie dodać do niej masło. Wymieszać wszystkie składniki razem. Ciasta wyjdzie na 2 duże salaterki lub 4 mniejsze. Salaterki najlepiej jest posmarować masłem, można też je posypać cukrem. Piec w 160C przez około 15 minut. Jak ciacho wyjmiecie z piekarnika to salaterkę odwracamy do góry nogami i wykładamy brownie na talerzyk. Środek ciasta jest płynny, jak lawa, więc warto jeść jeszcze gorące. Serio przepyszne, ale mega słodkie :D Jak ktoś nie lubi bardzo słodyczy to polecam dać mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń
  4. To przepis na jedną osobę
    Składniki:
    -szklanka mleka z orzechów laskowych
    - 6-8 kostek czekolady deserowej
    - cukier
    - przyprawa do piernika

    Mleko i czekoladę rozpuścić w garnku na małym ogniu żeby się nic nie przypaliło często mieszając. Dodać cukier i przyprawę do piernika w zależności od tego jak słodkie i jak bardzo wyraziste się lubi. Przelać do kubka, można jeszcze dodać na wierzch trochę startej czekolady, bitą śmietanę lub cokolwiek co się lubi, ale ja nie daję nic. Czekolada smakuje jak piernikowa nutella więc bardzo polecam jak ktoś lubi obie te rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią wypróbuję jakiegoś przepisu z góry, zawsze piłam taką kupną :d

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię tak:
    Tabliczkę czekolady rozpuszczam w gorącym mleku, dodaje trochę skondensowanego mleka (w temperaturze pokojowej), wszystko dokładnie mieszam. Dodaje troszkę cynamonu, trochę soku z pomarańczy lub mandarynek, znowu mieszam. I gotowe - tak na szybko. Można jeszcze dać bitą śmietanę na wierzch, posypać ją cynamonem albo kakaem, albo jednym i drugim i położyć beziki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój prosty przepis na kakao :)
    Na jeden kubek:
    - 2 łyżki gorzkiego kakao w proszku
    - 1 łyżeczka cukru (jestem fanką mniej słodkiego kakao)
    - pół łyżeczki mąki
    - szklanka mleka
    - przyprawa do piernika lub sam cynamon
    - dodatki - bita śmietana ♥

    Suche składniki do garnka, dodajemy odrobine mleka i mieszamy żeby składniki się rozpuściły i połączyły (kakao w proszku lepiej się rozpuszcza w mniejszej ilości płynu - nie powstają grudki). Jak się wszystko połączy do wlewamy resztę mleka i podgrzewamy aż się zagotuje. Dodatek mąki sprawi, że nasze kakao będzie gęstsze ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Moją ulubioną nauczyłam się robić w pracy. Wybieramy ulubioną czekoladę (biała też się liczy xd), odmierzamy tyle, na ile mamy ochotę, np. 100g (fajnie sprawdzają się dropsy). 1/3 gramatury czekolady to mleko (chyba, że ktoś nie używa to napój roślinny o lekkim smaku). Czekoladę kawałkujemy i zalewamy mlekiem, następnie delikatnie podrzewamy cały czas mieszając. Kiedy czekolada będzie już miękka, fajnie sprawdza się mieszadełko do speniania mleka (takie z Ikei). Rozpuszczoną czekoladę wlewany do kubła i możemy udekorować, np. Płatkami chili :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mam swojego przepisu a nie będę kopiować z netu, więc chętnie poczytam czyjeś propozycje ☺

    OdpowiedzUsuń